Dr. W.A. van den Brink

Wimar van den Brink is geboren en getogen in Schiedam. Hier behaalde hij in 1980 zijn VWO diploma en begon zijn studie geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Aansluitend aan deze studie kon hij beginnen als arts assistent neurochirurgie (1987) en startte hij een chirurgische evaluatie studie op met onderzoek naar de resultaten van een gecombineerde open en endovasculaire interventie bij vaataandoeningen in de hersenen. De Neurochirurg die deze ingrepen uitvoerde werd later zijn opleider en promotor: Prof. Dr. Cees Avezaat.

Voor de aanvang van de opleiding tot neurochirurg heeft dr van den Brink twee jaar besteed aan onderzoek in een van ’s werelds meest vooraanstaande instituten voor traumatisch hersenletsel: Het Richard Ronald Reynolds institute in the Medical College of Virginia. Prof. Dr. Anthony Marmarou was hier zijn begeleider, en bracht hem basale experimentele technieken en statistische studie evaluaties bij. Hier werd dan ook het belangrijkste deel van het werk gedaan voor het doctoraat dat hij met het proefschrift “Head injury, from man to model” in 2000 behaalde.

Na de Amerikaanse twee jaren full-time research continueerde hij het basale onderzoek naast zijn opleiding tot neurochirurg aan de Erasmus Universiteit. Onder de bezielende leiding van zijn co-promotor Prof. Dr. Andrew Maas werkte hij mee aan diverse monitoring en medicatie studies bij patiënten met ernstig hersenletsel.

Sinds 1995 is Dr. van den Brink betrokken bij de Nederlandse afdeling van de ATLS, een trainings instituut dat sinds jaren internationaal de basis legt voor behandeling van patiënten met een ongeval, of dit nu aan hoofd, borstkas of buik is. Vrijwel alle dokters in Nederland die verantwoordelijk zijn voor de opvang van deze patiënten hebben genoemde cursus gedaan.

Na twee jaar junior staf lidmaatschap in Rotterdam, met part-time waarneming in Nieuwegein, heeft Dr. van den Brink zijn plaats gevonden in het Neurochirurgisch Centrum Zwolle. Naast het klinische werk heeft hij zes jaar verschillende bestuursfuncties voor de Nederlandse Vereniging van Neurochirurgen bekleed waaronder een voorzitterschap van drie jaar.

De patiënten die zijn speciale interesse hebben zijn die met tumoren van de schedelbasis, of hersentumoren gelegen in of nabij gebieden met duidelijke functie, zoals motore cortex en taal functie. Deze worden op een aangepaste en zeer zorgvuldige manier geopereerd. Ook grotere wervelkolom chirurgie aan nek of rug hebben zijn aandacht. Wanneer het nodig is worden deze ingrepen met meerdere specialisten uitgevoerd. En altijd met speciaal opgeleide en toegewijde operatie assistenten.

Een nieuw onderzoek naar resultaten van een vernuftig implantaat na lumbale hernia chirurgie om recidive van de hernia in de onderrug te voorkomen is recent afgesloten. Dit vond plaats in nauwe samenwerking met dr. Gert Joan Bouma, neurochirurg in Amsterdam.

Momenteel heeft hij in Isala de beschikking over een 3D monitor van VP reveal om ingewikkelde operaties voor te bereiden met een gepolaiseerde bril. Net als bij de 3D bioscoopfilms wordt het daarmee nog wat “echter” en dus is de operatie dan beter voorspelbaar en veiliger.

Wanneer tijd en weer het toelaten zit hij het liefst op een snelle zeilboot of mountainbike. Een wedstrijdje in de boot of tourtocht in de bossen om de gedachten tot rust, en het lichaam tot inspanning te brengen.