Nieuwe operatiemicroscoop hulpmiddel bij beter herkennen kwaadaardig hersentumorweefsel

Neurochirurgen van de Isala klinieken werken vanaf deze week bij microchirurgische ingrepen met een nieuwe operatiemicroscoop. Het bijzondere aan deze microscoop is een ingebouwd filtersysteem, dat specifiek voor de verwijdering van kwaadaardige hersentumoren is  ontwikkeld. De techniek (de ‘fluorescentie-techniek’) van de microscoop is een hulpmiddel om tumorweefsel tijdens het opereren beter te herkennen, zodat zoveel mogelijk tumorweefsel kan worden verwijderd.

Binnen de Isala klinieken gaat het om circa 75 patiënten per jaar die aan een kwaadaardige hersentumor geopereerd worden. Met de introductie van deze nieuwe techniek, staat het verhogen van de kwaliteit van de zorg voor deze patiëntengroep voorop. De aanschafkosten van de nieuwe microscoop bedragen circa 3 ton.

Onderzoek wijst uit dat de prognose voor de patiënt verbetert naarmate de tumorverwijdering vollediger is. De mate van tumorverwijdering tijdens de operatie blijft echter altijd een inschatting van de chirurg. De fluorescentie-techniek kan helpen beter de grenzen van de tumor te bepalen. Het streven blijft een zo volledig mogelijke tumorverwijdering met een zo klein mogelijk risico op schade voor de patiënt. Recent onderzoek uit Duitsland toont aan dat met deze techniek op een veilige manier een radicalere tumorverwijdering mogelijk is. Hierdoor verbetert de overlevingskans bij een goede kwaliteit van leven.

Werking
De patiënt krijgt vijf uur voor de operatie een drankje. Het stofje in dit drankje verzamelt zich voornamelijk in de tumor. De fluorescerende eigenschap van dit stofje kan met het speciale filtersysteem zichtbaar worden gemaakt, waardoor tumorweefsel  licht rood kleurt. De werkstof is een lichaamseigen stofje dat normaal voorkomt in het proces van de bloedaanmaak.

De Isala kliniek is het eerste topklinisch ziekenhuis dat deze microscoop met deze specifieke techniek gebruikt. Er zijn in Nederland dertien hoofdcentra neurochirurgie, waarvan de Isala klinieken er één is.

Fluorescentie-techniek from Neurochirurgisch Centrum Zwolle on Vimeo.

Deel