Symposium neurochirurgie over subarachnoïdale bloeding

Symposium neurochirurgie over subarachnoïdale bloeding

 

Op dinsdag 22 november 2016 organiseerde afdeling Neurochirurgie van Isala een symposium over het onderwerp subarachnoïdale bloeding (SAB). Een SAB is een neurologisch ziektebeeld dat frequent wordt behandeld in een neurochirurgisch centrum. De incidentie in de populatie is echter maar ongeveer 15 per 100.000 per jaar. Een SAB is een acute, donderslag-bij-heldere-hemel bloeding die optreedt in het vlies rondom de hersenen. Vrijwel altijd is een dergelijke bloeding het gevolg van een gebarsten aneurysma.

Het symposiumprogramma volgde het klinische pad van de patiënt en belichtte verschillende aspecten van de zorg voor de patiënt met een SAB. Met ruim 100 aanmeldingen was de conferentiezaal van PEC Zwolle goed gevuld. In de pauzes kon door de grote openslaande deuren het sportveld en de tribunes worden bewonder. Tijd voor wat selfies, wellicht een VLOG. Er was interesse van Isalanders van de verpleegafdelingen neurologie en neurochirurgie, de OK, psychiatrie en IC, maar er waren ook veel verpleegkundigen uit omliggende ziekenhuizen.

Onderwerpen die achtereenvolgens aan bod kwamen waren: anatomie, fysiologie, diagnostiek aan de hand van CT, behandeling door coiling en clipping, postoperatieve verpleegkundige aspecten, cognitieve problemen in de chronische fase en een update over actuele ontwikkelingen in de neurochirurgie. De dag was volgepland met deze onderwerpen, en het beloop van een patiënt die de nacht ervoor was opgenomen was via een podiumdiscussie en live-update actueel te volgen. De diagnostiek werd ingezet bij de openingswoorden van Marlous Leeraar, leidinggevende van de afdeling, en de eerste coil werd succesvol geplaatst tijdens de afsluitende woorden van dr. Aalders, neurochirurg.

Isala heeft een schat aan kennis in kunde in eigen huis, zo bleek maar weer eens. En wat een mooie ambitie van verpleegafdeling neurochirurgie om zo’n rijk programma open te stellen voor collega’s van andere afdelingen of zelfs ziekenhuizen. Met dank aan de organiserende verpleegkundigen en enthousiaste sprekers.

Dr. van den Brink Dr. Aalders

Deel