EEG

EEG (Electro-Encefalo-Grafie) is een onderzoek waarbij de hersenfunktie wordt onderzocht. Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten en wordt verricht door een laborant(e) van de funktie afdeling.

Voorbereiding en verloop

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Op uw hoofd wordt een soort muts gezet, waarin een flink aantal meetelektroden is bevestigd. Om een goed contact te maken met de hoofdhuid wordt in de elektroden een soort contactvloeistof aangebracht. Gevoelige meetapparatuur, welke verbonden is met de elektroden, is in staat om de zeer geringe elektrische activiteit, die door de hersenen zelf wordt geproduceerd, te meten en vast te leggen op papier. Deze activiteit geeft de neuroloog een indruk van het funktioneren van de hersenen.

Tijdens het onderzoek wordt u gevraagd om ongeveer 20 minuten zo stil en ontspannen mogelijk te gaan liggen, met de ogen gesloten. De laborant(e) zal u enkele malen vragen om de ogen te openen en te sluiten. Ook wordt u gevraagd een aantal minuten diep te gaan zuchten. Tegen het einde van het onderzoek gaat een lamp een aantal keren flitsen, teneinde enkele reacties van de hersenen te testen. Hierna is het onderzoek beeindigd en worden de meetelektroden weer van uw hoofd verwijderd.

Het onderzoek is geheel pijnloos en veroorzaakt na afloop geen klachten. Na afloop wordt u aangeraden thuis het haar te wassen. De laborant(e) kan u vragen wat voor medicatie u gebruikt. Neem eventueel een lijstje van de door u gebruikte medicijnen mee.

Extra voorbereiding EEG bij kleine kinderen

Bij kinderen is tijdens het onderzoek een slaapperiode gewenst. Het is daarom aan te bevelen dat uw kind voor het onderzoek wat vermoeid is. Dit kunt u bereiken door uw kind de avond voor het onderzoek wat later naar bed te brengen en ’s ochtends op de normale tijd te laten opstaan. De ervaring leert dat kinderen het onderzoek soms onprettig vinden. De vreemde omgeving en draadjes op het hoofd kunnen een kind angstig maken. Wij hebben daar begrip voor en doen ons best uw kind gerust te stellen. Ook is het belangrijk dat u van te voren goed probeert uit te leggen wat er gaat gebeuren. Het is verstandig een fles drinken en een vertrouwde “knuffel” mee te nemen.

EEG na slaaponthouding (nuchter-waak EEG)

Wanneer u een nuchter-waak EEG moet ondergaan is het de bedoeling dat u vanaf ’s avonds circa 22.00 uur tot de volgende dag het moment van het onderzoek niet meer eet of slaapt. Als het EEG onderzoek ’s middags is gepland mag u eventueel gedurende de nacht water of zwarte koffie zonder suiker gebruiken. Als het EEG onderzoek ’s morgens is gepland mag u na 22.00 uur helemaal niets meer gebruiken. Ook eventuele slaaptabletten moet u laten staan. Alle overige medicijnen kunt u gewoon innemen. Aangezien u een hele nacht niet heeft geslapen kunt u zelf beter niet gaan autorijden, maar laat u brengen en halen.