Interventie radiologie

Voor hun bescherming heeft de natuur de hersenen opgeborgen in de schedel en het ruggenmerg in de wervelkolom. Door deze goed beschutte positie zijn ze echter ook weinig toegankelijk voor de behandelende arts, die wil weten wat er precies aan mankeert. Vroeger was de arts alleen aangewezen op zijn lichamelijk neurologische onderzoek, dat hem op grond van zijn kennis kon aangeven waar de aandoening waarschijnlijk uit bestond en waar de afwijking ongeveer gelegen was. Maar tegenwoordig staan aan de arts de beeldvormende technieken ter beschikking, zoals eerder al de Röntgentechnieken en nu ook de CT-scan en de MRI, om de afwijking in een beeld zichtbaar te maken. Hij is nu hierdoor beter geïnformeerd over de aard en de plaats van de afwijking, die hij moet weten voor de behandeling.

Naast diagnostiek doen radiologen ook behandeling, interventies. Het gaat hierbij om allerlei niet-operatieve procedures die onder doorlichting gebeuren. Te denken valt aan puncties, oprekken van bloedvaten e.d. Voor de neurochirurgie is vooral de behandelingsvorm van belang die plaatsvindt door middel van het opschuiven van catheters in de bloedbaan. We noemen dit endovasculaire behandelingen.

Interventionele radiologie

De toepassing van vaatcatheters voor het inspuiten van contrastvloeistof bij de angiografische diagnostiek heeft een waardevolle uitbreiding gekregen in zogenaamde interventionele technieken, waarmee nu de behandeling van vaatafwijkingen kan worden verricht. Voor het dichtstoppen van een aneurysma kan een vaatcatheter naar het aneurysma worden gedirigeerd, waarna via de catheter zogenaamde coils in het aneurysma worden ingebracht. Dit zijn dunne platina draden die binnen het aneurysma direct op gaan krullen en bij voldoende aantal het aneurysma volledig verstoppen waardoor het niet meer kan bloeden. Het voordeel is uiteraard dat dit bereikt wordt zonder een operatie. Voor het behandelen van andere vaatafwijkingen worden in plaats van de coils ook wel opblaasbare ballonnetjes of speciale lijm gebruikt die eveneens via de vaatcatheter wordt ingebracht